Forside Fremtiden GPS som en digital teknologi

GPS som en digital teknologi

2211
0
DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Præcisionslandbrug er et efterhånden flittigt brugt begreb i de danske medier og på en række danske landbrugsmesser, men hvad betyder det egentlig? Præcisionslandbrug går ud på at man benytter digitale teknologier til at indsamle og analysere data om forhold i marken. Når man bruger digitale teknologier i forbindelse med diverse landbrugsmaskiner, så kan man forbedre og optimere sine processer i landbruget – derfor work smarter, not harder!

GPS er et satellitsystem, som man bruger i forhold til at finde frem til en bestemt position på jorden. Når man kobler GPS sammen med køretøjer og landbrugsmaskiner af forskellig art, så har man mulighed for både at sende og indsamle data i forhold til for eksempel en mark, man høster på eller lignende. Data, som disse maskiner kan indsamle, omhandler blandt andet, hvor stor en mængde korn, der bliver høstet på helt præcises GPS-koordinater, men GPS kan også bruges til at afgrænse koordinaterne for en bestemt mark, så man holder sig inden for det rigtige område. GPS er på den måde en hel essentiel del af præcisionslandbrug – uden GPS, ingen præcisionslandbrug.

Det er dog ikke kun GPS, der i sig selv sørger for et smartere landbrug. Det er i høj grad også den data, man indsamler på andre måder, der kan hjælpe med at give et indblik i, hvordan en bestemt afgrøde skal håndteres. Man kan for eksempel bruge data om høstudbyttet fra året forinden til at indsamle viden om sine afgrøder. Det skal dog lige nævnes at denne data kan være forældet, fordi den forudsætter samme vejrforhold som under vækst og høst året før. Man kan også bruge satellitovervågning. Satellitter overflyver jorden fra 100 kilometers højde og tager billeder af marken ovenfra. Her skal det dog også nævnes at satellitter også er afhængige af vejret. Sidst men ikke mindst kan man også bruge droner. De kan overflyve marken i 100 meters højde og indsamler data med høj opløsning, og de er knap så afhængige af vind og vejr.

Det kræver omstilling for den enkelte landmand, – det kræver blandt andet at ens maskinpark er kompatibel med GPS-moduler og kan styres af disse. Det kræver også en dybere forståelse for, hvordan man indhenter data fra sine afgrøder. Men det er det hele værd, når man kan spare penge i sidste ende.

EFTERLAD ET SVAR